Als je met vakantie in een hotel verblijft wordt een belangrijk deel van de manier waarop je de vakantie ervaart bepaald door de kwaliteit van het hotel. Gelukkig heb je daarin veel keuze. Als je van een strandvakantie aan de Middellandse zee houdt, is het belangrijk dat in het hotel prettig, bij aangename temperaturen, kan worden geslapen en dat er goede ontbijtfaciliteiten zijn. Bij een toeristische vakantie in Berlijn wordt het hotel meestal alleen gebruikt voor de overnachting. Een hotel in Berlijn moet dus goede bedden hebben. Een airco is niet noodzakelijk en een kleine kamer is ook geen bezwaar.

De verblijfsduur in het hotel

De lengte van je vakantie stelt ook eisen aan de kwaliteit van het hotel. Als je maar voor twee of drie nachten in een hotel verblijft, is een eventueel ongemak minder storend dan bij een langere vakantie. Vooral als je dagelijks geruime tijd in het hotel bent is het fijn als het hotel wat meer luxe biedt. Faciliteiten als een zwembad, een fitnessruimte, andere ontspanningsmogelijkheden, een goed restaurant en een gezellige bar bieden dan veel toegevoegde waarde. Ook de gastvrijheid van het personeel wordt bij langere vakanties meer gewaardeerd.

Design Hotel

Je kunt al aan het uiterlijk en de ligging van een hotel zien of je daar een bijzondere ervaring zult opdoen. Vaak spreek je bij zo’n bijzonder hotel over een design hotel. Daar wordt alle moeite gedaan om gebruik te maken van de unieke kenmerken van het pand. Dat kan een historisch pand zijn of een pand dat ooit een andere functie heeft gehad. Er bestaat bijvoorbeeld een design hotel op Vlieland onder een vuurtoren. Een ander hotel op dat eiland is gevestigd in een voormalig loodsgebouw. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook in het interieur zijn vaak verwijzingen te vinden naar de functie die het pand vroeger heeft gehad.

Design hotels met een thema

Op Vlieland is een tiental design hotels te vinden. In sommige van die hotels wordt voortgeborduurd op de rust die van het eiland uitgaat. Er is bijvoorbeeld een design hotel waar je kunt kiezen uit thematische kamers. Er zijn kamers waarin de geschiedenis van Vlieland tot uiting komt. Er zijn ook kamers waarin het leven aan de zee wordt benadrukt met het thema eb, vloed, en de getijden. Kortom, als je met vakantie gaat moet je de keuze van je hotel liefst aanpassen aan het doel van je vakantie. Je vakantie wordt daardoor gegarandeerd een extra bijzondere beleving.