Amsterdam is een van de aantrekkelijkste steden ter wereld om te varen. Reizigers noemen het meestal het “Venetië van het Noorden”, maar we denken dat het eerlijk is om te zeggen dat Venetië eigenlijk het “Amsterdam van het Zuiden” is, als je weet wat we bedoelen.

Ligplaats

Je kunt je boot overal in de stad aanmeren, behalve op bepaalde duidelijk aangegeven locaties zoals onder bruggen, op smalle waterwegen of kruispunten. Het is belangrijk te weten dat geen aanspraak kan worden gemaakt op dokplaatsen, behalve in het geval van woonboten, die een permanente ligplaats hebben.  Vergeet niet dat voor boten van meer dan 12 meter lengte, je je boot moet aanmeren in een jachthaven.

Een sloep huren

Voor mensen die geen boot bezitten is er ook de mogelijkheid om een boot te huren. Een boot huren amsterdam kan bijvoorbeeld bij de diverse aanbieders die via Google te vinden zijn.

Regels op het water

Houdt rekening met de volgende regels op het water:

Snelheid

Ongeacht het type boot dat je hebt, moet je er rekening mee houden dat de snelheidslimiet voor de waterwegen in de stad 7,5 km per uur is.

Hoogte

Houd rekening met de vele bruggen die, afhankelijk van de (variabele) waterhoogte, een lage doorvaarthoogte hebben, meestal minder dan twee meter.

Vooruit

Net als auto’s in Nederland, altijd rechts aanhouden op het water. Boten die vanaf rechts komen hebben ook voorrang. Commercieel verkeer, ook rondvaartboten, hebben altijd voorrang. Wees je bewust van de laatste, ze gaan echt snel en kunnen je verrassen in elke hoek.

Lichten

Schakel bij schemering of duisternis de lichten van de boot in, zodat je schip duidelijk zichtbaar is. Als je boot kleiner is dan zeven meter, moet je een 360 witte lamp hebben en een groen/rode bifocale lamp op de boeg plaatsen als je over die lengte vaart.

Veiligheid

Benader alle bruggen en grachtengordels langzaam, zodat je zichtbaar bent voor tegemoetkomend verkeer.

Alcohol en drugs

Het is niet toegestaan om je boot te besturen onder invloed van alcohol of drugs. Dit vergroot namelijk de kans op een ongeluk.

Muziek

Harde muziek aan boord is niet toegestaan, vooral niet op kleine kanalen in een woonwijk.