Vandaag de dag wordt Seoul, Zuid-Korea, algemeen beschouwd als de “hoofdstad van de plastische chirurgie” ter wereld, met het hoogste aantal cosmetische ingrepen per hoofd van de bevolking wereldwijd, met alleen al in Seoul meer dan 600 klinieken. In een rapport van 2011 schatte de International Society of Aesthetic Plastic Surgery dat er dat jaar bijna 650.000 cosmetische ingrepen werden uitgevoerd in Zuid-Korea. Ook de internationale klantenkring van Zuid-Korea voor plastische chirurgie is aanzienlijk uitgebreid: Ongeveer 50.000 buitenlandse patiënten ontvingen vorig jaar plastische chirurgie in het land en betaalden samen 189 miljoen dollar voor dubbele ooglift operaties, dubbele kaakoperaties (een procedure die de boven- en onderkaakbeenderen doorsnijdt en herschikt om een slankere kaaklijn te creëren) en andere verschillende gezichts- en lichaamsmodificaties.

Wanneer het allemaal begonnen is

Plastische chirurgie kwam voor het eerst in de reguliere Zuid-Koreaanse cultuur terecht na de Koreaanse oorlog eind jaren vijftig en begin jaren zestig. Amerikaanse militaire artsen voerden dubbele-eyelid operaties uit om de “oosterse ogen” van inheemse patiënten te repareren. Tegenwoordig wordt het medische discipline ook gebruik als een middel van zelfverbetering. In 1974 keurde het Hooggerechtshof van Zuid-Korea cosmetische plastische chirurgie goed als medische praktijk, waardoor de snelgroeiende business juridisch en sociaal gelegitimeerd werd.

Normalisering

Een reclamebord op straat maakt reclame voor plastische chirurgie in een metrostation in Seoel. De obsessie van Zuid-Korea voor plastische chirurgie gaat verder dan de standaard oog- en neuscorrecties en omvat een radicale chirurgische ingreep die maanden van vaak pijnlijk herstel vergt. Nu is plastische chirurgie ingebed in de stedelijke Zuid-Koreaanse cultuur. Het is niet ongewoon dat middelbare scholieren cosmetische chirurgie als afstudeerscadeau krijgen en er zijn talloze apps, YouTube-video’s en blogs beschikbaar om mensen te helpen de kliniek en het fysiologische herontwerp te kiezen dat voor hen geschikt is. En terwijl er een recente toename is van het aantal Koreaanse mannen dat plastische chirurgie gebruikt om hun uiterlijk te veranderen, blijft de bloeiende plastische chirurgie-industrie van Zuid-Korea grotendeels van invloed op vrouwen. 

In Nederland kijken veel mensen toch een beetje met een schuin oogje naar de obsessie met plastische chirurgie in het buitenland. Over de top veranderingen doen wij hier eigenlijk niet. Hier ligt accent meer op ´opfrissen´ van het uiterlijk. De slogan: ´mooi ouder worden is hier meer gangbaar, hoewel er ook in ons land mensen van 18 bijvoorbeeld hun lippen laten opvullen of  injecties met Botox laten zetten.