Een vloer in je eentje leggen is al knap lastig en kost veel tijd. Je bespaart in ieder geval wel veel geld mee. Het wordt een stuk makkelijker, als je zo deze blog gaat lezen. Dit stappenplan gaat jou goed op weg helpen, zodat je in korte tijd dit moeilijke en langdurige klusje hebt geklaard. 

Stap 1: legplan maken

Wat je niet moet doen is zonder na te denken, beginnen met het zagen van de tegels/planken. 

Ga eerst na over de manier waarop je de vloertegels wilt gaan neerleggen. 

Hierin moeten berekeningen worden gemaakt over het hoeveel vierkante meter je wilt bedekken met de tegels.

De volgende berekening is een goede stap: 

Lengte van de ruimte x de breedte van de ruimte x 1,10 (dat zijn de extra tegels erin verwerkt) 

= aantal vierkante meter wat je nodig hebt aan laminaat.

Stap 2: beter te veel dan te weinig

De uitkomst van het aantal vierkante meter laminaat wat je nodig hebt, kan je gebruiken bij het bestellen. Je hebt namelijk in elke woning wel ongelijke hoeken en in zulke gevallen moet je sommige tegels snijden. Zorg er dan voor dat je het aantal vierkante meters die je hebt opgemeten, afrond op een geheel getal. Bijvoorbeeld 26,95 ≈ 27.

Stap 3: goede positie van planken 

Wanneer je de bestelling in huis hebt, moet je de tegels 48 uur laten liggen op de plek waar je straks de tegels gaat leggen. Maak hierbij de verpakkingen al open en leg alle planken naast elkaar en op de grond. Zo kan het laminaat juist krimpen of uitzetten.

Stap 4: Laten drogen

Het is belangrijk om te starten met een droge en vlakke ondergrond. Als dat zo is, dan hoef je alleen even de ruimte te stofzuigen. Wanneer het nog nat is, dan moet je het nog even laten drogen. 

Stap 5: klaar met drogen? 

Nu is het tijd voor het echte werk. Wanneer de ondergrond droog is, begin je eerst met het leggen van de ondervloer. Voor een bestaande vlakke vloer kun je beter het materiaal polyethyleen gebruiken. Isofoor zachtboardtegels zijn geschikt als je geen kleine bobbels wilt zien en voor minder horen van doffe geluiden.

Stap 6:

Wanneer je gaat snijden, meet dan goed eerst af. Bij het voorkomen van scheef snijden van tegels, planken en betonvloeren, kan je gebruik maken van aluminium tape. Dit is te gebruiken om naden af te plakken. 

Dampdichte folie kun je gebruiken voor betonvloeren te leggen. Hierbij moet je er wel voor zorgen dat de folie goed aansluit bij de muren. Reken hierbij een overlapping van 20 centimeter.

Ben je op zoek naar een winkel die materialen aanbiedt, die passen bij het aanleggen van een laminaatvloer? Dan ben je op laminaat-plaza.nl aan het juiste adres.