Wat vindt u ervan om urenlang in de buitenlucht door te brengen? Bent u vaak op de fiets om te sporten? Is uw idee van een goede date een uitgebreide wandeltocht in de heuvels of bergen? Mountainbiken is misschien iets voor jou.

Zelfs als het idee om een lang weekend door te brengen op een natuurpad met niets anders dan een tas met benodigdheden en een stoere fiets je niet meteen aanspreekt, is er iets opbeurends en unieks aan een paar uurtjes op een fietspad buiten de gebaande paden, om het zo maar eens te zeggen.

Voordat je een oordeel velt over hoe opwindend een uitgebreid uitstapje kan zijn, wil je eerst een snelle opfriscursus volgen over wat je moet weten over je eerste mountainbiken Ardennen trip en hoe je je het beste kunt voorbereiden op het plezier en de ontberingen die komen gaan.

1. De tocht zal langer duren dan je verwacht

Tenzij u elke dag 30 mijl naar uw werk fietst, zult u waarschijnlijk verbaasd zijn over hoe lang een fietstocht kan zijn. Aan de andere kant zult u misschien net zo verbaasd zijn over hoe ver u kunt fietsen voordat de vermoeidheid toeslaat!

Dat wil niet zeggen dat je je zomaar in een langeafstandstocht moet storten zonder de juiste voorbereiding. Deze gids gaat tenslotte over voorbereiding. Wanneer je lokale fietspaden en bestemmingen onderzoekt, zorg er dan voor dat je een idee krijgt van de lengte van de rit die je gaat maken. Zoek naar adviezen over de lengte van de tocht en kijk hoe het voelt om de afstand van de route in de loop van een werkweek of twee te rijden. Misschien heb je nog wat training te doen voor je op pad gaat!

2. Wat je inpakt kan de trip maken of breken

Een MTB tocht beginnen zonder een plan kan een anders zo leuke manier om je tijd door te brengen behoorlijk verzuren. Weten waar je zal zijn, wanneer je zal stoppen, wat je wil eten en hoe je je zal verplaatsen zijn vitale delen van de trip en moeten niet te licht opgevat worden, en een gids aan je zijde hebben tijdens de trip helpt zeker met al deze dingen. Het inpakken van voedsel en hygiëne benodigdheden zal ervoor zorgen dat je de reis gelukkig doorkomt.

In de eerste plaats zult u een comfortabele en stevige mountainbike willen aanschaffen, evenals de juiste fietsuitrusting met beschermende uitrusting. Het is van groot belang dat je fiets stevig is, dat de banden stevig zijn, dat het frame bestand is tegen off-road terrein en dat de remmen in goede staat zijn.

3. Je moet jezelf veilig houden

Hoewel het een ontspannen uitje is, wil je de veiligheidsuitrusting niet overslaan. Met meer dan 86 procent van de dodelijke ongevallen met fietsers die 20 jaar of ouder zijn, kan het verstandig zijn om te beginnen met een helm en daarna verder te gaan.

Pads voor je ellebogen en knieën en schoeisel met de juiste pasvorm komen daarna, gevolgd door dingen die niet strikt noodzakelijk zijn. Fietshandschoenen kunnen weliswaar warm of oncomfortabel zijn, maar kunnen uw handpalmen beschermen tegen nare schrammen en stoten als u een val maakt.

4. Vroeg trainen is de sleutel tot succes

Een mountainbiketocht is niet het soort tocht dat u een week van tevoren plant, tenzij u letterlijk jaren achter elkaar heeft gefietst. Het opbouwen van je lichaam tot het punt van meerdere uren ononderbroken fietsen is ook niet van de ene op de andere dag, maar je bent heel goed in staat om het punt van het rijden van een weekend tour in slechts een paar korte maanden te bereiken als je je er maar op toelegt.

De meeste tochten worden beoordeeld op een schaal gewogen naar hoe moeilijk en lang de reis is. Begin met de moeilijkste tocht die je kunt vinden en werk vanaf daar omhoog om te voorkomen dat je opbrandt voordat je enthousiasme voor het fietsen dat doet!

Uitgelicht: Mountainbiken Durbuy routes – omgeving Barvaux MTB tracks

5. Fietstochten hoeven niet lokaal te zijn

U kunt reizen ver weg van huis zonder het missen van een beat als het gaat om fietsen. Stelt u zich eens voor dat u een ver land bezoekt waarvan u altijd al gedroomd heeft het te zien: beelden van populaire toeristische bestemmingen komen bijna zeker in u op. Maar als je het volledige scala wilt zien van wat een land te bieden heeft, kun je door buiten de gebruikelijke toeristische valstrikken te treden en het echte platteland te zien, de verschillen in culturen en regio’s in perspectief plaatsen.

Dat wil niet zeggen dat je moet vermijden zo veel als je kunt eten terwijl je op pad bent, hoewel!

6. Fietstochten zijn leuk!

Last but certainly not least, uw reis moet plezierig zijn! Als je niet in staat bent om een week lang over enorme bergen te rijden, is er een eenvoudige oplossing: doe het niet. Zoek tochten die aansluiten bij uw interesses en niveau van fysieke vaardigheden. Er is geen competitie om te winnen.

Conclusie

Mountainbike vakanties zijn bedoeld als leuke, luchthartige uitstapjes naar de uithoeken van de natuur waar weinigen zich nog wagen. Zolang je je goed voorbereidt, van tevoren traint voor je reis en een positieve instelling hebt, ligt de wereld voor je open.