Als je aan Curaçao denkt, begin je waarschijnlijk te dromen over relaxen aan witte palmstranden met het blauwste water en het verkennen van kleurige huizen. Natuurlijk kun je dat doen op het eiland, maar er zijn veel meer dingen te doen op Curaçao dan alleen dat! Ik had niet verwacht dat je een serieuze klim zou doen waarbij je beide handen en voeten gebruikt om de top van een berg te bereiken, dat je met een stel zeeschildpadden zou zwemmen of dat je flamingo’s zou besluipen om ze te fotograferen!

Maar voor ik begin met het opsommen van alle dingen die je op Curaçao kunt doen, vertel ik je eerst wat meer over het eiland!

Waar ligt Curaçao?

Curaçao is een van de drie ABC eilanden en de hoofdstad van de Nederlandse Antillen, gelegen op ongeveer 65 kilometer van de noordkust van Venezuela.

Wanneer is de beste tijd om te bezoeken?

Het weer op Curaçao is het hele jaar door zonnig en warm. Het natte seizoen duurt van oktober tot december, maar ik was er in november en hoorde alleen ‘s nachts zware regen vallen. Tijdens mijn ene week op het eiland had ik maar 3 dagen met 10 minuten druilerige regen, dus ik zou zeggen dat het nat seizoen noemen nogal overdreven is. Het hoogseizoen loopt van half december tot half april. Ik zou dus zeggen dat het laagseizoen de beste tijd is om Curaçao te verkennen.

Enkele praktische tips

Zorg dat je een auto huurt, bij een betrouwbare partij zoals Huurauto-Curacao.com, zodat je het eiland kunt verkennen.

Draag losse en lichtgewicht katoenen kleding. Neem geen synthetische stoffen mee. Het klimaat is extreem heet en vochtig en je zult strakke synthetische kleding niet kunnen verdragen.

Als je voor een stoplicht stopt, let dan op dat je de auto op de stopstreep tot stilstand brengt. De meeste verkeerslichten zijn “intelligent” en reageren op de voertuigen die voor het licht stoppen. Ik stond voor een verkeerslicht dat niet op groen sprong, omdat ik er niet van wist, tot een dame het me vertelde.

Curaçao heeft enkele winkelcentra voor de late avond, zoals Sambil (tot 22.00 uur), Bloempot (tot 20.00 uur) en Zuikertuin (tot 19.00 uur). In Zuikertuin is ook een grote apotheek voor het geval je die nodig hebt.

Neem een zaklantaarn mee, de elektriciteit heeft de neiging af en toe uit te vallen. Toen ik er was zat het hele eiland zo’n 14 uur zonder elektriciteit!

Zorg dat je wat cash geld bij je hebt voor het geval er geen elektriciteit meer is (geldautomaten werken dan niet en ook kaartmachines hebben de neiging uit te vallen).

Wees je ervan bewust dat de Koningin Emmabrug bij Willemstad, die de wijk Punda met Otrobanda verbindt, vaak open gaat om schepen door te laten (zelfs enorme cruiseschepen!). Afhankelijk van de grootte van het schip kan dit even duren. Zorg ervoor dat je de brug op tijd en aan de juiste kant verlaat. Als hij langer dan 10 minuten open gaat, kun je de gratis pont nemen. Anders moet je gewoon wachten.

Parkeren in Willemstad is gemakkelijk en gratis! Ik parkeerde de auto meestal op de grote parkeerplaats bij Waaigat.

Ontdek de kleurrijke hoofdstad Willemstad

Willemstad is vrij groot (117 km²) en bestaat uit veel verschillende wijken. Het oude stadscentrum is echter vrij klein, maar leuk om te verkennen met al zijn pastelkleurige koloniale huizen. Ik vond het vooral leuk om de vele kleurrijke wijken te verkennen:

Punda

Dit is het winkelgebied van het oude stadscentrum. Er zijn schattige souvenirwinkeltjes, kleine kledingwinkels en enkele grotere merkwinkels zoals Victoria’s Secret en Tommy Hilfiger. Ik hield vooral van de kleurrijke kleine bars in de Columbusstraat en het uitzicht op de kleurrijke huizen aan de Handelskade, waar je ook restaurants aan het water vindt.

Otrabanda

Als je de Koningin Emmabrug oversteekt kom je in Otrobanda (de overkant). Deze wijk had vroeger de slechte reputatie een criminele buurt te zijn. Maar tegenwoordig, dankzij initiatieven (van de eigenaars van het Bario Hotel) zoals het Kaya Kaya Straatfeest dat de plaatselijke kunstenaars de kans geeft hun kunst op te voeren en straatkunst initiatieven van de regering, is de buurt nu een kleurrijke veilige buurt om te verkennen! Er is veel straatkunst te ontdekken en de plaatselijke bevolking was allemaal erg aardig begroette me met een glimlach!

Scharloo/Fleur de Marie

Nadat je de Wilhelminabrug of de kleinere voetgangersbrug ten noorden van Punda bent overgestoken, kom je in een andere voormalige “slechte buurt”. Prostitutie, drugshandel en verval bezorgden Scharloo een slechte naam. Maar dankzij de regering die de stad nieuw leven wilde inblazen, de Fundashon Rebiba Skalo Abou (Fresa), de plaatselijke stichting voor straatkunst, en plaatselijke straatkunstenaars als Garrick Marchena, Francis Sling, Alex da Silva en Roberto Meeuw, wordt Scharloo nu een kleurrijke fatsoenlijke wijk om te verkennen, met ook veel straatkunst!

Ik ontmoette een buurtbewoner, Ethelson genaamd, die me zijn persoonlijke verhaal vertelde. Hij verloor alles bij een brand, vertelde me over zijn moeder en hoe hij hard werkte om de straat schoon te houden. Hij liet me zijn familiefoto’s zien en zijn eigen persoonlijke straatkunst. Ik vond het geweldig wat hij deed en hij raakte me echt. Veel toeristische rondleidingen brengen hem ook een bezoek. Ik denk dat hij een soort icoon in Scharloo is.

Pietermaai

Dit is een wijk met veel kleurrijke koloniale huizen omgebouwd tot boetiekhotels, restaurants, winkels en bars. ‘s Avonds is het een vrij levendige buurt als iedereen gezellig aan het eten is of een groot feest geeft. Overdag is het gewoon leuk om rond te dwalen en de mooie huizen te bewonderen.

Flamingo’s spotten

Er zijn twee belangrijke gebieden op Curaçao waar je flamingo’s kunt spotten; Saliña Sint Michiel op weg naar Bullenbaai en Sint Willibrordus. Ik bezocht beide en zag bij Sint Michiel in de verte enkele flamingo’s. Maar de beste plek om flamingo’s te zien was beslist Sint Willibrordus! Je kunt ze vrij dicht naderen als je je laag houdt en langzaam beweegt. Ik voelde me als een leeuw die zijn prooi besluipt! Veel mensen zeggen dat je ‘s morgens vroeg meer kans hebt om ze te zien, maar ik passeerde Willibrordus zowel ‘s morgens als ‘s middags en de flamingo’s waren er altijd!

Beklim de Christoffelberg, het avontuurlijkste wat je op Curaçao kunt doen

Dit is een van de avontuurlijkste dingen om te doen op Curaçao en beslist niet iets voor zwakkelingen. Het beklimmen van de Christoffelberg is niet zomaar een doorsnee wandeling. Het tweede deel van de wandeling is vrij steil en bestaat vooral uit het beklimmen van rotsen met behulp van zowel handen als voeten. Zelfs op de top zul je niet veel vaste grond vinden!

Begin de wandeling zo vroeg mogelijk, want het klimaat op Curaçao is al behoorlijk ondraaglijk bij het doen van gewone activiteiten. De vochtigheid en de hitte maken deze wandeling erg zwaar. Het park gaat open om 6.00 uur. Na 10.00 uur mag je niet meer aan de wandeling beginnen.

Om deze wandeling te doen, draag je losse en lichtgewicht katoenen kleding en degelijke schoenen zoals gympen of wandelschoenen (geen converse, die geven niet genoeg steun). Gebruik anti-muggenspray en neem een handdoek mee om je gezicht en lichaam af te vegen, want je zult HARD zweten!