Reizen vakanties

Veiligheid en Bouwen | Wat komt er bij kijken?

Veiligheid en Bouwen | Wat komt er bij kijken?

Geplaatst op

Steigers zijn onmisbaar in de bouwsector. Het gebruik van steigers is essentieel voor het uitvoeren van werkzaamheden op hoogte en voor het waarborgen van de veiligheid van werknemers. Maar het bouwen en gebruiken van steigers brengt ook risico’s met zich mee. Daarom is het belangrijk om bij het bouwen en gebruiken van steigers rekening te houden met veiligheidsvoorschriften en goede praktijken. We vertellen je meer over bouwen en steigers in deze blog. 

Verlichting is erg belangrijk

Een belangrijk aspect bij het bouwen is goede verlichting. Dit is van essentieel belang voor de veiligheid van de werknemers die erop werken. Werkzaamheden op hoogte worden ook uitgevoerd in de vroege ochtend of late avond, wanneer de natuurlijke verlichting niet voldoende is. In dergelijke situaties kan het gebruik van steigerverlichting het verschil maken tussen een veilige werkomgeving en een onveilige.

Installatie van de verlichting

Steigerverlichting kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van de situatie. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van tijdelijke verlichting op de steiger zelf, of van permanente verlichting rondom de steiger. Tijdelijke verlichting is handig omdat het gemakkelijk kan worden verplaatst, afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Permanente verlichting daarentegen is vaak duurder, maar kan op de lange termijn voordeliger zijn.

Andere veiligheidseisen niet uit het oog verliezen

Naast het gebruik van steigerverlichting is het ook belangrijk om te zorgen voor voldoende veiligheidsmaatregelen. Werken op hoogte is immers een van de meest risicovolle taken in de bouwsector. Daarom moeten alle werknemers die op een steiger werken, worden voorzien van de juiste veiligheidsuitrusting, zoals helmen, veiligheidsharnassen en antislip-schoenen. Met steigerverlichting werkt het dus allemaal een stuk makkelijker en veiliger. 

Stabiliteit van de steiger / inspectie

Zorg ook voor een goede stabiliteit van de steiger. Een steiger moet altijd stabiel zijn en mag nooit wiebelen of wiegen. Dit kan worden bereikt door de steiger correct te monteren en te verankeren, en door de belasting die erop wordt geplaatst, te beperken. Ten slotte is het van groot belang om de steiger regelmatig te inspecteren en te onderhouden. Een steiger moet minstens eenmaal per week worden geïnspecteerd op eventuele schade of gebreken. Kleine problemen moeten direct worden opgelost om te voorkomen dat deze zich verder ontwikkelen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden